Tilbake til hverdagen etter en stomioperasjon

Få ønsker seg en stomioperasjon, men for mange mennesker er det nødvendig. Oppfatningen er ofte at en stomioperasjon setter en stopper for livet slik man kjenner det. Men det trenger ikke å være tilfellet. Med justeringer og andre forholdsregler bør du kunne leve som før. Mange vender for eksempel tilbake til arbeidslivet og gjenopptar fysisk aktivitet og andre aktiviteter.

De første dagene etter stomioperasjonen krever tilvenning, både for deg og stomien din. Du må for eksempel venne deg til at stomien er en del av kroppen og utseendet ditt, samt hvordan du tar vare på stomien. Det er ikke uvanlig å oppleve hevelse i stomien de første ukene, kanskje månedene. Dette bør imidlertid avta over tid.

Hvis du vil vite mer om de første dagene etter operasjonen og den påfølgende tiden, kan du med fordel lese videre i artikkelen nedenfor. Her får du også gode råd om samtaler og veiledning fra profesjonelt helsepersonell.

De første dagene etter stomioperasjonen

Pasienter som er i ferd med å komme seg etter en stomioperasjon er vanligvis innlagt på sykehuset i 3-5 dager. Umiddelbart etter operasjonen kan du oppleve smerter i operasjonssåret, noe som er helt normalt. Du bør imidlertid informere personalet om smertene og graden av dem. Stomien din vil vanligvis være rødlig i fargen og fuktig, og rett etter operasjonen kan den også være hoven. Hevelsen bør imidlertid avta i løpet av 6-8 uker.

Før du reiser hjem, vil du få grundig informasjon om hva du bør være oppmerksom på når det gjelder stell, bivirkninger og lignende når du kommer hjem. Du kan oppleve at stomien blør litt under rengjøringen, dette er helt normalt, spesielt i begynnelsen. Det gjøres vanligvis en avtale med hjemmesykepleien eller annet helsepersonell angående stell av stomien etter utskrivelse, slik at du ikke føler deg overveldet.

Det videre forløpet avhenger delvis av smertene dine og typen operasjon du har gjennomgått. Vanligvis kan du gjenoppta vanlig fysisk aktivitet kort tid etter operasjonen, med tanke på smertegrensen din. Hvis du imidlertid har gjennomgått en åpen operasjon, bør du unngå tunge løft i 4-6 uker for å redusere risikoen for at såret skal åpne seg. Generelt sett bør du også dusje i stedet for å bade etter operasjonen. Hvis du på sikt ønsker å ha muligheten til å bade eller dra til svømmehallen, bør du kontakte relevant helsepersonell som kan veilede deg om mulighetene.

 

 

Stomi og arbeid – det kan fungere!

Etter stomioperasjonen vender de fleste tilbake til arbeidslivet. Hvor og når du vender tilbake avhenger imidlertid av flere faktorer, inkludert hvordan du har det, hvilken type stomioperasjon du har gjennomgått, og hva slags arbeid du gjør.

Et godt råd når du skal tilbake til arbeid, er å snakke med arbeidsgiveren din om mulighetene for deg. For noen kan det være veldig nyttig å starte med redusert arbeidstid til å begynne med. På den måten kan du venne deg til din nye situasjon og rutiner, før du gradvis øker antall timer når du føler deg trygg og klar for det.

Mange finner det også betryggende å sjekke toalettfasiliteter og lignende på arbeidsplassen, slik at tømmingen av stomiposen går smidig. Du kan for eksempel utføre en liten test hjemme før du begynner på jobb, der du inkluderer kosthold, påkledning og tømming av posen, slik at du føler deg klar når arbeidsdagen virkelig begynner.

 

Det hjelper å snakke om det!

Selv om man ofte kan komme tilbake til en normal hverdag, er en stomioperasjon livsforandrende, og det kan være vanskelig å diskutere problemene og håndteringen av stomien med venner og familie, da de kanskje har vanskelig for å forstå. Som den som har en stomi, kan det også være vanskelig å skulle snakke høyt om stomien, da samtaler om avføring og lignende ofte er tabubelagt. Det er imidlertid vanligvis en god idé å snakke om stomien, både før og etter operasjonen, med de menneskene du har et nært forhold til.

Du kan også snakke med profesjonelle om stomien din. Dette kan være for råd og veiledning, eller hvis du har spørsmål. Hvis du ønsker å få råd fra erfarne sykepleiere, har du mulighet til dette ved å kontakte Coloplast Assistanse. Du kan ringe til Coloplasts sykepleiere helt gratis, og de er tilgjengelige alle hverdager fra kl. 09:00 til 16:00 for å guide og hjelpe deg.

by braadland as // © 2024
optimalized with Sonar SEO
annonsere? // advertise?